Hrvatska Mensa / Mensa Croatia

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
I drugi pišu

MAlka (Mensaška Alka ili Alka na Magarcima)

Ispis PDF
Uvod

Viteška igra Alka je nastala početkom 18. stoljeća kao nastavak viteških nadmetanja koja su se održavala diljem mletačke Dalmacije. Do danas se održala u Sinju gdje se njome slavi godišnjica pobjede na turskim osvajačima iz 1715. godine. Imamo ovdje i prateći tekst drugog mensaša o povijesnom aspektu te bitke. Alka je upisana u UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Alkari jašući u punom trku nastoje pogoditi kopljem alku obješenu na konopcu razapetom preko trkaće staze. Alka je sastavljena od dvaju koncentričnih obruča, koji su međusobno spojeni trima prečkicama, tako da je razmak među obručima podijeljen na tri jednaka pregratka.

MAlka je proizvod inteligentne i nadasve nadahnjujuće razmjene Viber poruka dvaju Mensaških dječaka zarobljenih u tijelima matorih mediokriteta. 

Tehničke propozicije

U MAlci sudjeluju mješoviti parovi, pri čemu je ženski dio para MAlkarica, a muški dio MAlkagarac.
MAlkarica ne može imati više od 70 kg (isprike ugodno popunjenim damama, ali zdravstvena komisija MAlke izrazila je zabrinutost za kralježnice MAlkagaraca).
Alka je kolut od željeza i napravljena je od dva obruča: manjeg promjera 3,51 cm i većega 13,1 cm. Obruči su međusobno spojeni s tri kraka koji vanjsku kružnicu dijele na tri jednaka polja. Petlja za vješanje alke nalazi se na polovici jednog od tri jednaka luka većeg kruga alke.
Trkaća staza je dužine 30 metara. Alka je postavljena na visini od 215 cm (mjereno od središta alke do zemlje), 20 metara od početka trkaće staze.
Štap kojim MAlkarice gađaju alku je dužine 1m.
Ažurirano Nedjelja, 13 rujan 2015 20:45 Više...