Hrvatska Mensa organizira testiranja inteligencije u većim hrvatskim gradovima nekoliko puta godišnje, ali nastoji redovito organizirati i u manjim sredinama. Testiranje se provodi u kontroliranim uvjetima pod nadzorom ovlaštenog psihologa. Za rješavanje standardiziranog testa inteligencije kojeg koristi Hrvatska Mensa nije potrebno nikakvo konkretno predznanje. Test je neverbalan, što znači da ne sadrži alfanumeričke znakove, niti kulturno ili geografski specifične simbole. Radi tih razloga potpuno je nevažna kulturna, obrazovna, geografska, vjerska i ostala pripadnost pristupnika.

Osobe mlađe od 14 godina ne mogu pristupiti testiranju, a osobe mlađe od 18 godina moraju na testiranje doći u pratnji roditelja/zakonskog skrbnika. Za testiranje je potrebno izvršiti online prijavu, i to putem webshop.mensa.hr. Cijena testiranja iznosi 30,00 € / 226,04 kn po osobi, a plaćanje se izvršava isključivo na žiro-račun Hrvatske Mense. Učenici i studenti imaju mogućnost popusta i u tom slučaju cijena testiranja iznosi 20,00 € / 150,69 kn po osobi. Na testiranje je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu (ili neku drugu službenu ispravu sa slikom), te dokument kojim dokazujete status učenika/studenta. Sve upute za rješavanje testa dobit ćete od strane psihologa, i to prije početka samog testiranja.

U roku od mjesec dana psiholog pristupnicima šalje rezultate testiranja na njihovu e-mail adresu. Rezultat svakog od pristupnika je njegova privatna stvar. Hrvatska Mensa od nadzornog psihologa zaprima isključivo popis osoba koje su na temelju postignutog rezultata na testu inteligencije ispunile uvjet za učlanjenje, te im šalje poziv da to i učine, ukoliko žele.

Testiranju ne mogu pristupiti osobe koje su testirane tijekom tekuće ili prošle godine. Članovi Mense i osobe koje su na testiranju ispunile uvjet za učlanjenje u Mensu ne mogu ponovno pristupiti testiranju.

Obavijest svim osobama testiranima prije 2007. godine:
Do kraja 2006. godine koristio se stari test pri čemu je uvjet za članstvo bio rezultat 148 ili više (centil 98). Od početka 2007. godine koristi se novi test na kojemu je uvjet za članstvo rezultat 131 ili više (centil 98). Važno je naglasiti da Mensa nije snizila uvjet za članstvo, već je riječ o drugačijoj skali izražavanja rezultata!
Ukoliko ste se testirali prije 2007. godine, bez obzira koji rezultat ostvarili i iznosi li on sukladno novoj skali 131 ili više, pogledajte o kojem se centilu radi. Ukoliko Vam je kao rezultat naveden centil 98 ili više, ostvarili ste uvjet za članstvo.

Želite li primiti obavijest o testiranju u Vašem gradu?

Predbilježite se za testiranje i navedite grad u kojemu biste htjeli pristupiti testiranju! Ukoliko u datom trenutku ne postoji mogućnost predbilježbi, molimo pošaljite podatke (ime i prezime, te e-mail adresu) na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. s napomenom u kojem gradu bi htjeli pristupiti testiranju.