Mensa kampanja darivanja krvi "Darujmo krv!"

Kampanja Hrvatske Mense "Darujmo krv!" je nastavak dugogodišnje i uspješne suradnje naše Udruge s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu.

U tjednu Mensa kampanje darivanja krvi, svakog novog darivatelja krvi nagrađujemo besplatnim testiranjem inteligencije. Na taj način želimo privući što veći broj građana da postanu darivatelji krvi, te dodatno popularizirati dobrovoljno darivanje krv kao jednu od najhumanijih gesta koju svaki pojedinac ima mogućnost iskazati.

Tjedan Mensa kampanje darivanja krvi pravovremeno će biti objavljen na web stranici Hrvatske Mense i kanalima društvenih mreža, te će kampanja biti odgovarajuće iskomunicirana putem plakata u prostorima HZTM-a u Petrovoj 3.

Kontakt za upite: darujmokrv@mensa.hr
Izvorno

Trenutne zalihe krvi

trenutne-zalihe-krvi-1.png
(odabir na grafički prikaz vodi na trenutno stanje zaliha krvi na hztm.hr)

Gdje dobrovoljno donirati krv?

Česta pitanja

Dobrovoljni darivatelji krvi su nacionalno bogatstvo svake zemlje. U njihovu čast, 25. listopada proglašen je u Hrvatskoj Danom dobrovoljnih darivatelja krvi.

Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi je 14. lipnja.

Ozljede i bolest ugrožavaju ljudski život. Krv je često nezamjenjivi lijek. Jedini izvor krvi je čovjek - darivatelj krvi. Stoga pokažite plemenitost, budite davatelj krvi, i otkrijte najbolji dio sebe!

Jedna doza može spasiti čak tri života, a jedini izvor toga lijeka je čovjek.
Kako se sve može donirati krv?

Najčešći način doniranja krvi jest “klasično” doniranje, što znači uzimanje jedne pune doze krvi od 450 mililitara.

Koliko traje doniranje krvi?

Nakon liječničkog pregleda i određivanja hemoglobina u krvi, klasično doniranje krvi traje desetak minuta. Nakon toga je predviđeno vrijeme za odmor uz druženje s drugim darivateljima te osvježenje uz lagani obrok i bezalkoholno piće.

Treba li jesti prije darivanja krvi?

Nije poželjno biti natašte. Preporuča se lagani obrok nekoliko sati prije doniranja krvi. Zbog bolesnika koji će primiti darovanu krv, NE preporuča se jesti izrazito masnu hranu ili piti alkohol 8 sati prije doniranja krvi.

Tko je dobrovoljni darivatelj krvi?

Dobrovoljni, neplaćeni davatelj krvi je osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dragovoljno i za to nije plaćena niti u novčanom niti u nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac. Osnovna načela doniranja krvi su: dobrovoljnost, anonimnost, solidarnost i besplatnost.

Kako se postaje dobrovoljni darivatelj krvi?

Jednostavno - najprije morate donijeti odluku da želite davati krv i tako spašavati živote ljudi. Javite se u svoje društvo Crvenog križa. Doniranje krvi je povlastica zdravih ljudi jer samo zdrava osoba može biti darivatelj krvi.

Koliko često i tko može dati krv?

Krv mogu donirati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu donirati krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca.

Koji su razlozi privremenog odbijanja darivatelja?
 • nizak hemoglobin,
 • visoki ili niski krvni tlak,
 • žene za vrijeme menstruacije, trudnoće ili dojenja,
 • lakše akutne bolesti (hunjavica, prehlada),
 • tetovaža i piercing,
 • alkoholizirano stanje,
 • uzimanje antibiotika,
 • cijepljene osobe,
 • nakon primanja transfuzije,
 • nakon operativnih zahvata i sl.

Ovo su samo neki od razloga privremenog odbijanja. Konačnu odluku donosi liječnik prilikom pregleda i razgovora s darivateljem prije samog čina darivanja krvi.

Je li siguran pribor koji se koristi?

Pribor koji se koristi prigodom uzimanja krvi je zapakiran, sterilan i za jednokratnu uporabu.

Može li doniranje krvi biti štetno za ljudsko zdravlje?

NE - zdravi organizam ima uvijek dovoljne količine krvi (oko 5 litara). Dobrovoljnim doniranjem krvi ujedno kontroliramo naše zdravlje. Prilikom svakog doniranja krvi, darivatelj prolazi liječnički pregled, kontrolira razinu željeza u krvi, a njegova krv se testira na AIDS, hepatitis i sifilis. Određuje se i pripadnost krvnoj grupi (A, B, AB, O; svaka može biti Rh+ ili Rh-).

Pogodnosti za darivatelje

Dobrovoljni darivatelji krvi uživaju sljedeća prava i pogodnosti:
 • Pravo na plaćeni dopust (1 slobodan dan), odnosno pravo na 2 dana plaćenog dopusta za svako darivanje krvi do najviše 10 dana u kalendarskoj godini sukladno kolektivnim ugovorima za javne i državne službenike.
 • Dopunsko zdravstveno osiguranje na teret proračuna RH, za žene koje su darovale krv više od 25 puta i za muškarce koji su krv darovali više od 35 puta.
 • Pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu za javni prijevoz, ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi. Primjerice, u Zagrebu pravo ostvaruju žene koje su donirale krv 20 i više puta te muškarci koji su krv donirali 30 i više puta, dok u Splitu žene s više od 25 darivanja i muškarci s više od 40 darivanja.
 • Pravo prednosti kod upisa na specijalističke preglede i dijagnostičke pretrage u zdravstvenim ustanovama (prethodno provjeriti za svaku pojedinu).
 • Zahvalnice i značke, te znakove priznanja ovisno o dostignutom broju darivanja; odličje predsjednika Republike Hrvatske - Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za 75 puta doniranu krvu (žene) i 100 puta doniranu krv (muškarci).
kapljica-krvi.png
Vijesti

Kampanja "Darujmo krv!" 20.-27.4.2024.

 

Kampanja Hrvatske Mense "Darujmo krv!" je nastavak dugogodišnje i uspješne suradnje naše

M-DDK: Pametni znaju čemu služi igla

 

Ovog vikenda održana je prva organizirana akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji

Hrvatska Mensa

+385 91 4763 672
  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Podružnica Zagreb
Ulica grada Vukovara 58
      Zagreb 10000

  Podružnica Dalmacija
Vukovarska 109d, Split 21000
      (Prostorije GK Sućidar)

  Podružnica LIP
Rijeka 51000

  Podružnica Slavonija
Osijek 31000