Testiranje inteligencije u Zagrebu - 6.7.2024.

 

Predstojeće testiranje u Zagrebu održava se u subotu 6. srpnja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER-u).
 
Link na prijavu: Testiranje u Zagrebu
 
Vidimo se na FER-u!
 

Osobe mlađe od 14 godina ne mogu pristupiti testiranju, a osobe mlađe od 18 godina moraju na testiranje doći u pratnji roditelja/zakonskog skrbnika. Za testiranje je potrebno izvršiti online prijavu, i to putem webshop.mensa.hr. Cijena testiranja iznosi 30,00 € / 226,04 kn po osobi, a plaćanje se izvršava isključivo na žiro-račun Hrvatske Mense. Učenici i studenti imaju mogućnost popusta i u tom slučaju cijena testiranja iznosi 20,00 € / 150,69 kn po osobi. Na testiranje je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu (ili neku drugu službenu ispravu sa slikom), te dokument kojim dokazujete status učenika/studenta. Sve upute za rješavanje testa dobit ćete od strane psihologa, i to prije početka samog testiranja.

U roku od mjesec dana psiholog pristupnicima šalje rezultate testiranja na njihovu e-mail adresu. Rezultat svakog od pristupnika je njegova privatna stvar. Hrvatska Mensa od nadzornog psihologa zaprima isključivo popis osoba koje su na temelju postignutog rezultata na testu inteligencije ispunile uvjet za učlanjenje, te im šalje poziv da to i učine, ukoliko žele.

Testiranju ne mogu pristupiti osobe koje su testirane tijekom tekuće ili prošle godine. Članovi Mense i osobe koje su na testiranju ispunile uvjet za učlanjenje u Mensu ne mogu ponovno pristupiti testiranju.

Obavijest svim osobama testiranima prije 2007. godine:
Do kraja 2006. godine koristio se stari test pri čemu je uvjet za članstvo bio rezultat 148 ili više (centil 98). Od početka 2007. godine koristi se novi test na kojemu je uvjet za članstvo rezultat 131 ili više (centil 98). Važno je naglasiti da Mensa nije snizila uvjet za članstvo, već je riječ o drugačijoj skali izražavanja rezultata!
Ukoliko ste se testirali prije 2007. godine, bez obzira koji rezultat ostvarili i iznosi li on sukladno novoj skali 131 ili više, pogledajte o kojem se centilu radi. Ukoliko Vam je kao rezultat naveden centil 98 ili više, ostvarili ste uvjet za članstvo.

Želite li primiti obavijest o testiranju u Vašem gradu?

Predbilježite se za testiranje i navedite grad u kojemu biste htjeli pristupiti testiranju! Ukoliko u datom trenutku ne postoji mogućnost predbilježbi, molimo pošaljite podatke (ime i prezime, te e-mail adresu) na testiranja@mensa.hr s napomenom u kojem gradu bi htjeli pristupiti testiranju.

saznaj-svoj-iq.png

Postoje li na internetu dobri IQ testovi?

Na internetu postoji niz različitih IQ testova. Kako znati koji će vam dati prave rezultate? Zapravo, vrlo teško ili nikako.

O testovima na internetu najčešće nemamo dovoljno informacija na temelju kojih bismo zaključili zadovoljava li test sve potrebne uvjete da bude valjan IQ test. U svakom slučaju, svaki IQ test bi se trebao provoditi u standardiziranim uvjetima, što znači jasno određenima i jednakima za sve pristupnike, što je u slučaju testiranja na internetu vrlo teško kontrolirati.

Posao stvaranja IQ testa složen je i dugotrajan proces koji mora slijediti mnogo strogih pravila. Primjerice, morao bi biti što je više moguće kulturološki nepristran. Navedeno znači da bi rezultati na testu trebali što manje biti pod utjecajem kulturalne pripadnosti i prethodnog obrazovanja, pa se smatra da su kulturalno nepristraniji oni testovi koji nemaju zadatke s brojevima i riječima. Test bi također trebao biti potpuno standardiziran i normiran, tj. testiran na velikim populacijama, a zatim prilagođavan i dorađivan godinama.

Ukoliko želite riješiti najbolji i najmjerodavniji test koji trenutno postoji, morat ćete doći na naše testiranje. Mensa se trudi uvijek imati najbolji test koji trenutno postoji, a svako testiranje provodi ovlaštena psihologinja koja je jedina licencirana evaluirati testove te imati uvid u rezultate (Mensi bude dostavljen samo popis kandidata koji su zadovoljili kriterij za učlanjenje).

Ukoliko ipak želite riješiti test na internetu, čisto za zabavu, predlažemo online IQ test izrađen od norveške Mense koji je objavljen i na stranicama Mense International (mensa.org).

iq-test---mensa-norway.jpg
Prije početka testa odaberite svoju dobnu skupinu.
Ukoliko na norveškom IQ testu ostvarite rezultat veći od 120, preporučujemo da dođete na pravo testiranje.
I samo mala napomena o bodovanju -> ako vam netko kaže da ima IQ od 120 ili 150 ili 170, to samo po sebi zapravo ne znači mnogo. Različiti testovi imaju različite statističke parametre, tj. konkretnije standardne devijacije, te se ne mogu izravno uspoređivati. Navedeno primjerice znači da IQ 148 na testu koji je Hrvatska Mensa nekada koristila, odgovara IQ 131 na testu koji danas koristimo. Razlika je upravo u spomenutim statističkim parametrima, no ono što je ključno je da je u oba slučaja riječ o rezultatu kojim se kandidat svrstava u 2% najboljih u populaciji.

ZA VJEŽBU

IQ Test Mensa Danmark
iq-test---mensa-danmark.jpg