Više od 5000 djece sudjelovalo na Sudoku natjecanju Hrvatske Mense u 300 škola diljem Hrvatske

Više od 5000 djevojčica i dječaka u više od 300 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske natjecalo se danas u rješavanju Sudokua u organizaciji Hrvatske Mense uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje. Na današnjem Sudoku natjecanju za osnovne i srednje škole, učenici su se borili za odlazak na Regionalno natjecanje, koje će se održati 13. studenog u četiri najveća hrvatska grada, a s kojih najbolji putuju u Vodice na državno natjecanje 4. prosinca.

Projekt Sudoku natjecanja planiran je s ciljem razvoja vještine rješavanja logičkih i problemskih zadataka kod djece i mladih i mogućnost izbora talentiranih natjecatelja juniorske reprezentacije svjetskog natjecanja za mlade do 18 godina koji će sudjelovati na svjetskom prvenstvu World Sudoku Championship. Nositelj i organizator natjecanja je Hrvatska Mensa uz financijsku potporu sponzora te uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

„Već sedam godina vrlo uspješno organiziramo regionalno natjecanje u Splitu, a primijetili smo da nam iz godine u godinu dolaze sve brojniji natjecatelji iz raznih dijelova Hrvatske. Stoga smo proširili već uhodano regionalno natjecanje u Splitu na ukupno četiri regije te uveli državnu razinu natjecanja, čime smo ga učinili dostupnim svim zainteresiranim učenicima“, izjavio je Siniša Hrga, voditelj projekta sudoku natjecanja Hrvatske Mense.

Zadatke za sve razine natjecanja izrađuju članovi Hrvatske Mense među kojima su posebno angažirani iskusni sadašnji i bivši seniorski sudionici svjetskih natjecanja. Agencija za odgoj i obrazovanje kao pokrovitelj natjecanja daje podršku učenicima te učiteljima i nastavnicima kao njihovim mentorima, uvrštavanjem sudoku natjecanja u katalog natjecanja, informiranjem škola o tijeku i prijavama za sve razine natjecanja, osiguranjem potvrda mentorima za njihov rad te uključivanjem zainteresiranih viših savjetnika.

„Sretni smo što je prepoznat značaj ovog natjecanja kojeg su mnogi učenici, a i njihovi učitelji i nastavnici prihvatili kao novi izazov osobnog razvoja i poticaj za jačanje matematičkih i logičkih kompetencija nestandardnim, izazovnim i zabavnim zadacima koje sve češće primjenjuju i u nastavi ili u raznim slobodnim aktivnostima. Zahvaljujem Agenciji za znanost i obrazovanje na  prilici da mladima damo podršku i omogućimo im sudjelovanje na uglednim svjetskim natjecanjima kako bi našu domovinu predstavili svojim znanjem uz kvalitetnu pripremu i transparentan izbor najboljih među njima“, naglasio je Đuro Lubura, predsjednik Hrvatske Mense.